Klimatizace zpříjemňující život profesionálním řidičům

V letních měsících bojujeme s vysokými teplotami různými způsoby. Kromě pitného režimu, vyhýbání se přímému slunečnímu záření, volbě vhodného oděvu a studené sprchy, si rádi pomůžeme ještě účinnou klimatizací. Tedy, pokud zrovna neležíme na břehu moře, a neužíváme si slunečních paprsků. Mnozí z nás však tráví v malém uzavřeném prostoru kabiny užitkových a nákladních vozů značnou část svého profesního života. Kabina vozu, ač by byla vybavena sebelépe různými doplňky, které mají zpříjemnit stovky hodin strávených za volantem, může být po vypnutí motoru v horkých letních dnech či nocích místem, kde se místo posilujícího spánku bude profesionální řidič cítit velmi nepříjemně.

ResfriAr S-6 (vodní)

Vhodným společníkem pro letní měsíce je klimatizátor ResfriAr série 6, který je vhodné používat společně s integrovanou klimatizací. Před delší zastávkou je ideální prostor kabiny vychladit klasickou klimatizací. Zapnout ochlazovač ResfriAr je dobré ve chvíli, kdy se chystá řidič zastavit. Ten pak zajistí v kabině po dobu odpočinku příjemnou teplotu. Zařízení je velmi úsporné na prostor. Tělo klimatizátoru je maximálně tenké (výška x šířka x délka/ 97 x 844 x 639 mm) a pracuje jak při zapnutém, tak i vypnutém motoru. Vodní nádrž s obsahem 30 litrů vydrží 15 až 42 hodin. Cena vč. DPH se pohybuje kolem 18 až 19 tis. korun.

Chladící jednotka, která je instalovaná na střeše vozidla na místě střešního okna, zabezpečuje díky elektrickému větráku, stálý přísun vlhkého vzduchu do kabiny. Vzduch je filtrován přes vodou zvlhčený slámový/vláknitý filtr. Klimatizátor je lehce ovladatelný kontrolním panelem. Jeho účinnost je založena na využívání procesu chlazení vzduchu během odpařování vody. Ve finále tak do kabiny proudí přes klimatizátor ochlazený vzduch. Nejvíce jeho pomoc ocení řidiči v místech s nízkou vlhkostí a vysokými teplotami. Cena vč. DPH se pohybuje kolem 18 až 19 tis. korun.

ResfriAgro (vodní)

Pro profesionály v oboru zemědělství a stavebnictví je navržen střešní klimatizátor ResfriAgro. Jeho využitelnost je ale mnohem širší. Vlastně všude tam, kde jsou zvýšené nároky na filtraci vzduchu, tedy převážně v prašném prostředí. Díky trojitému filtru proti prachu se k řidiči do kabiny nedostane žádné znečištění. Vodní nádrž postačí na zabezpečení celodenního provozu. Umístění i funkčnost je podobná jako u typu ResfriAr S-6. Napájení je zabezpečeno akumulátorem a celé zařízení má velmi malý odběr proudu. Cena klimatizátoru se pohybuje kolem 25 tis.

Technické údaje:
• Napájecí napětí 12 nebo 24 V
• Nízký odběr proudu: 3,35 AMP/ průměrně (24V)

• Integrovaná vodní nádrž s obsahem 15 l vydrží 8 – 22 hodin nepřetržitého provozu
• Motor nahánějící vzduch je značky Bosch a vodní pumpa VDO.
• Rozměry klimatizátoru 21 x 85 x 75 cm

 

 

Indel B Sleeping well BACK (kompresorová)

Alternativou pro vodní klimatizace jsou kompresorové. Chceme-li dosáhnout maximálního chlazení v zadní části kabiny, můžeme spolehlivě sáhnout po klimatizaci Indel B Sleeping well BACK s výkonem 950 W. Účinek zvýšíme použitím spacích závěsů. Vysoko na vnitřní straně zadní spací zdi je umístěna odpařovací jednotka. Nenápadná a na pohled nerušící kondenzační jednotka je ukryta za kabinou. Délku spojovacího potrubí si uživatel může nastavit podle potřeby. Podle typu kabiny není nutné ve všech případech dělat otvory pro kabely. Externí ovládací jednotka je vodotěsná. Cenové rozpětí – do 39 tis.

Technické parametry:
Rozměry: 46,3 × 18,7 x 69,6 cm
Kompresor: Danfoss BD350GH
Napětí: 24V
Odběr proudu: 7,5 – 14,5 A/h

 

Indel B OBLO 950 W (kompresorová)

Velmi snadná a rychlá montáž do všech průmyslových vozidel se střešním oknem. Výška vozu se instalací nezvýší o víc než 20cm. Montáži nevadí ani sklon střechy vyšší na 25 °(patentovaný design). Zapotřebí není ani žádného zvláštního vybavení (možnost instalace i na vozy Stralis). Klimatizace zajistí rovnoměrnou teplotu, resp. chlad uvnitř kabiny. Pokud je na kabině originální spoiler, je nutné ověřit kompatibilitu klimatizace vzhledem k možné úpravě. Montážní sady se podle typu vozu pohybují v průměru kolem 2 tis. korun. Cena klimatizace je cca 34 tis.

Technické parametry:
Rozměry: 86,5 x 60,5 x 19,9 cm
Kompresor: The Secop (dříve znám jako Danfoss) BD350GH
Napětí: 24V
Odběr proudu: 7,5 – 14,5 A/h

 

 

Bycoll Dirna SLIMfit 1.4 24V/1400 W (kompresorová)

S chladícím výkonem 1400 W, dvěma kompresory a velmi tenkém provedení je klimatizační jednotka SLIMfit 1.4.  Vnitřní panel je umístěn ve stropní části kabiny (výška jen 11,6 cm). V některých případech je možná instalace pouze na kabiny bez spoilerů (MAN, RENAULT). Snadná a rychlá instalace místo středního okna. Cena do 54 tis.

Technické parametry:
Nízká spotřeba energie: max 18A / h (min. 10.5 / h)
Malé rozměry 11,6 x 87,4 x 89,6 cm
2 nezávislé kompresory· Maximální průtok vzduchu 840 m3 / h !!!
Dálkové ovládání (infračervené)